top of page

Hardraade introduserer med stolthet en ny eksklusiv norsk akevitt!

En akevitt som hyller smakene fra Ringerikesregionen


Vi digger kobber

I et unikt samarbeid med Det Norske Brenneri, er vi i gang med å utvikle vår egen Hardraade akevitt. Dette er utrolig gøy! Vi benytter også anledningen til å takke Henrik Moen som ordnet denne muligheten for oss.


Du lurer kanskje på hvordan akevitt og vikingtid henger sammen? Vel, vi kan fortelle at det ikke finnes noe historiske data som tilsier at vikinger drakk akevitt, det er heller ikke gjort noen funn. Men, akevitt er en del av vår kulturarv og har lange tradisjoner i Norden, og nettopp derfor vi synes vi at dette prosjektet er så spennende.


Dessuten, er vi er overbevist om at vikingene ville ha satt pris på brennevinets robuste smak og inkludert det i gildene sine.


Kort fortalt om Akevittens historie


Det er ingen som helt vet når akevitt ble destillert for første gang i Norge. Men det vi vet er at akevitt, også kalt livets vann, ble omtalt på 1500 tallet.


Årsaken til at akevitt blir kalt livets vann, også i dag, er fordi akevitt som betegnelse stammer fra det latinske ordet "aqua vitae" som betyr “livets vann". Og ordet brennevin stammer trolig fra det tyske ordet "Branntwein" som kan bety "brent vin".


Eikefat i lange baner, viktig ressurs - til så mangt

Opprinnelig ble norsk akevitt laget på korn, akkurat som i våre naboland Sverige og Danmark. Men i dag er det poteter som gjelder i Norge. Dette gjør norsk akevitt til en helt unik og spesiell brennevin. Poteten blir selvsagt også utgangspunktet for Hardraade Akevitten.


Forresten: visste du at ordet "norsk akevitt" er et beskyttet navn? Og at akevitt har blitt brukt som medisin siden middelalderen?


Det Norske Brenneri og Hardraade Akevitt


Stor takk til Odd Nelvik for omvisning

Odd Nelvik, tidligere sjef for Det Norske Brenneri i Grimstad, viste oss rundt på brenneriet og vi kan ikke si annet en at det var veldig spennende og lærerikt.


Odd er fortsatt med på eier siden i Det Norske Brenneri, ansvarlig for akevittporteføljen, og sitter i styre. Og ikke nok med det, men Odd har også sponset Hardraade Vikingskipforening ved å kjøpe en rokasse.


Vi fikk også se produksjonslinjen fra ingredienser, via destillering, lagring, tapping og pakking. Litt prøvesmaking ble det også :) EIK er virkelig en viktig ressurs i så mangt! Akkurat det visste vikingene også.


Vi har stor tro på dette samarbeidet og gleder oss til å se på muligheten for å benytte lokale urter og ingredienser fra Ringerikesregionen.


Hardraade Akevitten blir en nummerert og begrenset produksjon


I tillegg til å finne den perfekte oppskriften, designe etiketten og flasken, har vi besluttet å lage en begrenset produksjon i første omgang. Hver flaske blir også nummerert.


Deilig lukt i rommet, urter og annet godt!

Hardraade Akevitten vil trolig lanseres nærmere juletider, men du kan allerede nå sikre deg en flaske eller to. Enten du vil nyte de edle dråpene til en spesiell høytid eller fest, eller gi bort en gave som samlerobjekt, kan du reservere en flaske nå.


Interessert? Forhåndsbestilling, med antall flasker, sendes til: post@hardraade.no


Stemmer det at vikinger brukte ordet skål?


Jo da, de brukte ordet, men de sa "din skål og min skål".

Ordet “skål” har en fascinerende historie som strekker seg langt tilbake til vikingtiden. Det kommer fra den norrøne skikken med å utbringe en skål, som var en viktig del av sosiale sammenkomster. “Skål” stammer fra det norrøne ordet for bolle, som var sentralt i drikkeritualer.


I gamle dager var det en utbredt skikk blant vikingene å dele en felles ølbolle, som ble sendt fra hånd til hånd rundt bordet. Dette var ikke bare et spørsmål om praktisk deling, men også et symbol på fellesskap og tillit.



I vår tid kan tanken på å drikke fra samme bolle virke fremmed og en smule ekkelt, men for vikingene var det en smart og tillitvekkende handling. Ved å drikke fra samme bolle, kunne alle være sikre på at ingen i selskapet ble utsatt for forgiftning.


Om du har lyst til å lære mer om akevitt kan vi anbefale Akevitt Bloggen og NRK sin artikkel om mistenksomme vikinger og hodeskaller.


Vi gleder oss til å skåle for fortiden, nåtiden og fremtiden. Måtte Hardraade Akevitt bringe varme til alle hjerter og glede til alle sjeler!


Om du ønsker en guidet tur i brenneriet, kontakt Det Norske Brenneri.

Åpningstider

Vi holder åpent alle lørdager fra kl. 11 - 16.

Alle er velkommen til å stikke innom for å se på vikingskipet og slå av en prat.

Bli med på en reise tilbake til vikingtiden!

#hardraade

bottom of page