top of page

Hardraades seil blåser liv i gamle vikingtradisjoner


Med fortidens ånd seiler vi inn i fremtiden


Se hvor tett det er vevd!


Seil på vikingtiden var ikke bare funksjonelle, de var også symboler på rikdom og makt. Et robust seil var et statussymbol som viste velstand og evne til å mestre havet. I en tid der sjøveien var den raskeste og mest effektive måten å reise på, var seilet nøkkelen til vikingenes identitet, utvikling og ikke minst alle historiene de etterlot seg fra fjerne land.


Et seil skal ha hatt verdien av to skip!

Når vårt vikingskip sjøsettes sommeren 2025, vil det først kunne roes. Det blir 28 årer ombord. Seilet vil bli et autentisk seil, vevd for hånd, slik våre forfedre gjorde. Vi vet ikke enda når riggen på skipet vil være klar, slik at seilet kan heises, vi kan jo håpe på sjøsettingen, men det er nok mest realistisk våren 2026. Seilet vil være båtens vinger og ta oss trygt med på mange eventyr i årene fremover. Vi gleder oss voldsomt! 


Det blir rett og slett en gledens dag når vi kan skue utover Tyrifjorden og se vikingskipet, med sitt storslåtte seil, gli stødig gjennom bølgeskvulpet. Men, arbeidet som ligger foran oss med å sy sammen seilet er omfattende. Det har vi innsett for lengst.


ullgarn tres på en stor vev

Hender i arbeid


I mellomtiden fortsetter vi arbeidet mens vi løfter hatten til ære for vikingenes imponerende kunnskap og den dyktighet de viste sitt håndverk.


Vi tør påstå at uten seilmakerkunsten og den forståelsen av vær og vind som vikingene hadde, ville de ikke eksistert. Og hvordan hadde verden sett ut i dag da? Absolutt noe å tenke på.


Tekstilgruppa i Hardraade vikingskipforening


Tekstilgruppa, ledet av Hilde Helene Wergeland, fortjener all ros den kan få. I tillegg til å holde kurs i håndsøm av vikingdrakt, nålebinding og brikkevev, syr de vikingklær til frivillige, stiller opp på ukentlig sytreff for å hjelpe alle som ønsker det, og er ansvarlig for veving av seilet.


en diger gammeldags vev med stoff

Kort fortalt startet arbeidet med å veve det som skal bli seilet til Hardraade med spinning av ull til tråder. Deretter ble trådene vevd sammen til lange baner, som nå venter på å bli sydd sammen. Du tenker kanskje at dette virker som plankekjøring? Da tar du feil.


Ull fra omtrent 150 gammelnorske spælsauer ble først nøye sortert og vasket ved Hoelfeldt Lund i Grimstad før den ble spesialspunnet.


Vi har heldigvis hatt muligheten til å dra nytte av de verdifulle erfaringene fra Oseberg, som var essensielle da de produserte seilet til Saga Oseberg.

Vår fremragende mestervever, Bjørg Marie Neste, skapte 12 intrikate fletter før hun og vårt team av dyktige vevere, tok fatt på oppgaven med å veve. De strenge standardene satt av vikingenes tradisjoner gjorde selve prosessen svært nøysom og tung. Her gjelder det å vite hva du driver og holde tunga rett i munn.


dame i rød genser med store fletter av gullgarn hengende rundt halsen.

Bjørg Marie Neste og hennes flotte fletter


Seilbanene  ble vevet med stor kraft og presisjon, med spesifikke krav til detaljer som for eksempel det eksakte antall tråder per centimeter i veven. Kvaliteten på seilet vi produserer er inspirert av det berømte Osebergfunnet, og håndverket samt kunnskapen som ligger bak, er til å ta og føle på.


Det er vanskelig å beskrive alt arbeidet og alle timene som hittil har gått med til dette unike seilet , og vi forstår veldig godt hvorfor seil var så kostbart i vikingtiden.



Nå skal vevnadene sys sammen til seil og vi trenger flere hender


I løpet av høsten 2024, vil vi være i gang med å sy sammen seilet som kommer til å dekke et areal på cirka 100 kvadratmeter. Når det er ferdigstilt, vil seilets dimensjoner være omlag 9 x 10 meter. Det er ikke noe småtteri, nei.


vevd stoff til vikingseil

Men, før vi begynner å sy, må hele seilet gjennomgå en valking/toveprosess, det gjør vi sammen i sommer. 

Det vi nå trenger er flere hender i arbeid. Om du er sterk i klypa og har lyst til å lære noe nytt mens du deltar på et historisk seilmaker-prosjekt, ta kontakt med Hilde Wergeland på e-post: post@hardraade.no Alle er velkommen og vi håper også at noen menn der ute kunne tenke seg å bidra.


Hardraades seil: et historisk seilmaker-prosjekt


Seilets omfattende dimensjoner krever at vi finner et passende stort lokale for sammensying. Vi håper noen der ute har lyst til å hjelpe oss med akkurat dette, sammensying starter i høst og vil nok pågå til godt utpå nyåret 2025. Vi trenger et rom på ca 12 x 8 meter, med mulighet for oppvarming og toaletter.


profil bilde av dame med flette i håret og kledd i rød vikingdrakt.

Vi kan også fortelle at seilmaker Frode Bjøru fra Seglloftet AS på Jøa i Nord-Trøndelag er leid inn som mentor og veileder. Så nok en gang, med god hjelp, driver vi prosjektet fremover.


Når alt er sydd ferdig må seilet impregneres med smeltet fåretalg blandet med vår egenproduserte tjære. Denne behandlingen utføres best utendørs under solrike forhold. Vi planlegger å benytte svabergene i Hole for denne oppgaven Så kryss fingre for en fin og lang sommer i 2026!

Trykk på videosnutten under for å lære mer om prosjektet



Takk til våre kjære sponsorer


Vi har også vært svært heldig med sponsormidlene vi har mottatt, blant annet fra Sparebankstiftelsen DNB. De skjenket oss hele 1.300.000,-! Disse pengene er øremerket til seil, motor og rigg, og gjør det mulig for oss å utføre oppgavene på ekte vikingers vis. I tillegg til dette har foreningen mottatt fem millioner kroner fra enkeltpersoner, foretak, stat og kommune. Snakk om å være heldig!


Om du ønsker å støtte Hardraade-prosjektet kan du bli medlem her

Artikkel om seilet i Heftet Ringerike


heftet ringerike utgave 2024

Dersom du ønsker å lese mer om seilmakerprosjektet vårt anbefaler vi artikkelen publisert i Heftet Ringerike, skrevet av Hilde Helene Wergeland.


Artikkelen om Hardraades seil er lærerik, detaljert, og velskrevet. Absolutt verdt å lese. Du kan bestille heftet rett hjem til din postkasse ved å sende en e-post til post@hardraade.no


Om du vil følge byggingen av vikingskipet, kan du følge oss på Facebook eller besøke byggeplassen på lørdager mellom kl 11-15.




Åpningstider

Vi holder åpent alle lørdager fra kl. 11 - 16.

Alle er velkommen til å stikke innom for å se på vikingskipet og slå av en prat.

Bli med på en reise tilbake til vikingtiden!

#hardraade

bottom of page