Klåstadskipet: Et unikt vindu til fortiden
Hardraade vikingskipforening bygger en hybrid-replika av Klåstadskipet
Klåstadskipet, et bemerkelsesverdig funn fra vikingtiden, gir oss et fascinerende glimt inn i Norges maritime fortid. Oppdaget i 1893 på en gård i Larvik kommune, lå dette vikingskipet skjult i jorden i århundrer før det ble gravd ut i 1970.
Skipet, som er datert til år 998, er identifisert som en knarr, et robust lasteskip konstruert for å frakte varer over lange avstander. Med en kjøllengde på 16,15 meter var Klåstadskipet litt mindre enn det mer kjente Gokstadskipet, men like fullt et imponerende fartøy for sin tid. Totalt målte skipet ca. 20 m.
Klåstadskipet er et av fire bevarte vikingskip i Norge
Selv om det var utstyrt med årer, var Klåstadskipet primært et seilskip. Årene ble hovedsakelig brukt til manøvrering i trange farvann, for eksempel ved tilnærming til kai. Seilet var den primære drivkraften, og skipet var designet for å utnytte vindens kraft til å seile over lange strekninger.
Klåstadskipet ble funnet med kjølen og deler av babord side inntakt. Foto: Henrik Bøe / NRK
Klåstadskipet er et av kun fire bevarte vikingskip (Oseberg, Gokstad og Tune) i Norge, noe som gjør det til en uvurderlig skatt. I dag er skipet utstilt på Slottsfjellsmuseet i Tønsberg, Vestfold, hvor du kan beundre den imponerende konstruksjon og lære mer om vikingtidens sjøfart.
Interessante fakta om Klåstadskipet:
Byggematerialer: Skipet er klinkbygd, en teknikk hvor bordgangene overlapper hverandre, og er hovedsakelig konstruert av eik. Furu er også benyttet.
Funnsted: Klåstadskipet ble funnet i 1893 ved Klåstadkilen i Larvik kommune, et viktig handelssted i vikingtiden. Selv om skipet ble funnet på et jorde, regnes det som et vrakfunn. Da skipet forliste, muligens i en storm, var havoverflaten høyere enn i dag. I motsetning til de tre andre vikingskipene som er funnet i Norge, som alle er gravfunn, er altså Klåstadskipet et vrakfunn.
Bevaring: Skipet ble bevart i den fuktige leiren, noe som bidro til å forhindre råte.
Rekonstruksjon: En kopi av Klåstadskipet, kalt "Saga Farmann", ble sjøsatt i 2018. Hardraade vikingskipforening bygger en hybrid-replika av skipet, som skal sjøsettes på Tyrifjorden i 2025.
Lasten: Det ble funnet brynestein blokker i båten, noe som forsterker teorien om at Klåstad var et laste/handelsskip.
Klåstadskipet er et unikt vitnesbyrd om vikingtidens maritime dyktighet og gir oss verdifull innsikt i hvordan våre forfedre reiste, handlet og levde.
Klåstadskipet kunne frakte opp til 30 tonn, med eksempelvis stein eller jern!
Et besøk til Slottsfjellsmuseet for å se dette praktfulle skipet er en virkelig reise tilbake i tid og en opplevelse som vil fascinere både unge og gamle.
Hardraade vikingskipforening: Dedikert til vikingtidens håndverk
I samarbeid med sponsorer, næringsliv, kulturliv, politikere og en haug med frivillige entusiaster bygger Hardraade et autentisk vikingskip for å bevare og formidle den unike vikinghistorien på Ringerike.
Båtbyggere og frivillige jobber side om side med montering av den 11. bordgangen
Den erfarne båtbyggeren Jan Vogt Knutsen, fra Oseberg vikingarv, leder byggingen. Ikke verst! Sammen med et team av dyktige båtbyggere, lærlinger og frivillige jobber de for å realisere drømmen om å se et vikingskip seile på Tyrifjorden slik det gjorde for 1000 år siden.
Skipet blir sjøsatt på Steinsfjorden sommeren 2025!
Det blir ett majestetisk vikingskip, inspirert av det berømte Klåstadskipet fra Vestfold. Med sin over 20 meter i lengde og mektig stridshode på plass vil det være et imponerende syn å se det gli frem med lyden av bølgeskupp og åretak rungende mellom fjellene.
Det blir totalt 12 bordganger, hvorav 12 i eik og to i furu
Mens Klåstadskipet hovedsakelig brukte seil vil skipet, som bygges av Hardraade, kunne drives av både årer og et 100 kvm stort ullseil. Med 28 årer (i motsetningn til originalens 8 årer) og en flott seilrigg, vil det bli en unik opplevelse å være med å ro. Fordi skipet er designet for passasjerer og ikke last, har den også en bordgang mindre enn originalen.
Siden Hardraade-skipet er designet for passasjerer og ikke last, trenger det ikke å være like dypt som originalen. Dette betyr at det har én færre bordgang (plankene som danner skroget) 12 i stedet for de opprinnelige 13.
Hør prosjektleder, Knut Grande fortelle om hvordan frivillige bidrar til å bygge skipet
Hardraade har også en visjon om å etablere et levende vikingsenter på Storøya i Hole kommune, kun en times tid kjøretur fra Oslo.
Med vikingskipet som utgangspunkt er tanken å skape et sted der håndverk, kultur, historie og aktiviteter som draktsøm, båtbygging, smiing og tradisjonshåndverk står i sentrum.
Et slik senter vil også gi barn og unge verdifulle møter med norsk kulturarv og bidra til kreativitet og kulturell forståelse. I tillegg er det liten tvil om at hele regionen vil dra nytte av en slik etablering.
Fellesskap og lidenskap: Frivillige ildsjeler gjenskaper historien
Hardraade er tydelig opptatt av å skape et inkluderende felleskap, der alle skal føle seg velkommen og verdsatt, uansett bakgrunn.
"Mangfoldighet beriker oss alle" - Gründer, Ragnar Wergeland
Med over 100 aktive medlemmer fra 25 nasjoner, er det liten tvil om at fellesskapet er grunnpilaren i prosjektet. Mangfoldigheten gir alle som ønsker å være med, muligheten til å lære, vokse og skape meningsfulle relasjoner.
Hardraade tilbyr også forskjellige aktiviteter der du kan lære nye ferdigheter og utforske gamle håndverkstradisjoner som:
båtkonstruksjon: lær teknikkene som ble brukt til å bygge et vikingskip, fra å forme tømmeret til å sette sammen plankene.
tekstil: Utforske prosessen med å lage tekstiler fra råmaterialer, inkludert spinning av ull, veving av stoff og sying av klær.
treskjæring: Lag gjenstander av tre ved hjelp av vikingtidens teknikker, som utskjæring, forming og sammenføyning.
runeskrift: Lære om historien og betydningen av runer, brukt av vikingene, og gjenskape dem i tre og stein.
smiing: Lær kunsten å smi metall, inkludert oppvarming, hamring og forming av jern for å lage verktøy, våpen eller smykker.
Rom og plass til alle!
Hver lørdag, mellom kl. 11 og 15, samles en gjeng ivrige frivillige på byggeplassen på Sundvollen.
Noen svinger hammeren, noen syr, andre klargjør materialer – mulighetene er mange! Klokken 13 samles alle, året rundt, til et herlig fellesmåltid rundt kokegropa og bålpannene. Hardraades egen matgruppe disker opp med lunsj og godsaker, og skaper en varm og inkluderende atmosfære.
Utrolig hva mennesker får til når de kommer sammen og deler kunnskap
Det er bevist at aktiv deltakelse i et felleskap som dette er helsefremmende både fysisk og psykisk. I tillegg skapes det mange felles minner, og stoltheten av å jobbe på et historisk prosjekt som det Hardraade har begitt seg ut på , er til å føle på.
Fortid i nåtid: Hardraade gjenskaper Klåstadskipets arv
Hybrid-replikaen Hardraade gjenskaper av Klåstadskipet er mer enn bare et skip. Det er et symbol på samarbeid, kunnskapsdeling og engasjement for vår felles historie. Det er et prosjekt som viser at frivillighet kan flytte fjell, og at ivaretakelse av kulturarv er en investering i fremtiden.
Prosjektet er et viktig bidrag til å holde vår kulturarv levende. Ved å bygge og seile dette skipet, får besøkende en dypere forståelse for vikingtiden og den maritime kunnskapen som preget våre forfedre. Samtidig skaper det stolthet og identitet for lokalbefolkningen, og tiltrekker seg turister og historieinteresserte fra fjern og nær.
Slagordet "Fortid i nåtid" er selve hjertet i Hardraade vikingskipforening. Det er en påminnelse om at historien ikke er en støvete bok i en hylle, men en levende kraft som kan inspirere og berike oss i dag.